Geertrui Delva.


Er was eens, een hele tijd geleden, een jonge vrouw die een lange reis wou maken voor “onbepaalde duur”. Werkelijk, geloof me, ze is nog steeds onderweg … “Geertrui, de krachtige met een speer.” Na het zien van Sikulu the Warrior en het tot verslijten toe beluisteren van een cassetje van Myriam Makeba, wist ze dat de reis langs Zuid- Afrika zou gaan. Tja, dat was de start, maar hoe het verder ging … “luister net” … Geertrui aarde eerst wat in Kaapstad en trok vervolgens het grootse land door. Helemaal alleen ? Neen, de bruin- , wit-, en zwart- mense lieten dat niet gebeuren. Overal was ze wel ergens te gast van, of kon ze een eindje meerijden met de broer of de bode van … Al gauw raakte ze zo het hart van vele mensen en werd ook zij letterlijk en figuurlijk “bewogen”.

Bewegen deed Geertrui ook in een dorpje in Zimbabwe. Ze werd er prompt uitgeroepen tot de beste danser van de avond. Precies dat plezier, wat ze daar ervaren had, was haar motivatie om in Johannesburg te gaan wonen. Zoals vele mensen daar, die tijdens de apartheid niet de kans hadden gehad om danslessen te volgen, werd “Gee” (op z’n Engels uitgesproken) een enthousiaste dansstudente van de Dancefactory. Zowel in traditionele als moderne dans genoot ze van talrijke zeer bekwame lesgevers.

Op 27 april 1993 proefde ze mee van het eerste verkiezingsgeluk Het was een bonte verzameling mensen daar in hartje Yeoville en met een dansvriend werd het glas geheven op een terras in Hillbrow … “Op een nieuw Zuid- Afrika !” Dit moment werd het middelpunt. Een jaar eerder kwam ze aan. Een jaar later vertrok ze terug naar België.

Bescheiden, maar met veel liefde en enthousiasme, begon ze in Brussel met een dansreeks. Het was er haar vooral om te doen om het plezier en de kracht die je bij Zuid- Afrikaanse dans kan ervaren, met anderen te delen. Dat gaf haar een intense vreugde. Eenzelfde intensiteit ervaarde ze bij de Centraal- Afrikaanse dansgroep Amasaro en in de theater- en dansproductie “Heupen met Hersenen” van Woestijn’93. Ook de concerten met Dominic Kakolobango, waar ze op haar originele wijze in danste, waren een waar genot.

Ondertussen vroeg het dorpje daar diep in Zimbabwe om eens terug te komen. Het bleef aan haar trekken, en zij liet dat gebeuren … Daardoor ontdekte ze ook de stad Harare, waar ze traditionele dansen leerde bij de Pamuzinda en Ephat Mujuru. Beiden kwamen in de voetsporen van de Hohodza Marimba band op haar uitnodiging ook naar hier.

Dankzij Mujuru, die verhalen vertelde terwijl hij de mbira (=duimpiano) bespeelde, kreeg ze de smaak van het verhalen vertellen écht te pakken en werd “Grootmoeder en de krokodil” het begin van het maken en vertellen van haar eigen voorstellingen, muzikaal tot leven gebracht door Fredy Massamba. Ook het “In Beweging- project” met verhaal, dans en knutselen evolueerde naar heuse creatieve vakantiedagen rijkelijk gevuld dankzij al het voorgaande. Bij een volgende reis naar Zimbabwe leerde ze de Mbira Dzapasi groep kennen met het Chanza Chavadzvanga project. Zij was er in de ban van … waardoor in België mbira- vibraties te voelen en te horen waren.

Dat haar reizen Geertrui steeds inspireren om iets te maken is ook weerom te zien in de vertelvoorstelling “Tshimbiloni” nav het beleefde leven in Venda, Zuid- Afrika.

Zuidelijk- Afrika is steeds in verandering, zo ook Geertrui.

Meer en meer zijn het niet alleen de reizen maar ook hoe zij in het leven wenst te staan die een weerslag krijgen in haar creaties. Dat loopt als een rode draad door de thema’s heen. Met elkaar verweven door een besef en vertrouwen in een algehele verbondenheid tussen al wat leeft. Met aandacht voor een voelen en een zijn, een kwaliteit en humor, een liefde voor zowel het gekozen onderwerp als het publiek … kortom de wens om van elk moment iets bijzonders te maken.

Geertrui is nog steeds met of zonder reizen “onderweg”. Met dankbaarheid voor alle mensen die ze op haar route kon ontmoeten. Met dankbaarheid voor de kinderen en ouders, jongeren en volwassenen, leerkrachten en organisatoren, voor het genoten vertrouwen en wederzijds plezier. Met dankbaarheid voor de mensen waarmee ze kon samenwerken. Met dankbaarheid voor projecten die zij niet kon verwezenlijken, maar die zo het beste waren voor haar. Met dankbaarheid voor tal van nieuwe mogelijkheden.



Geertrui maakt en geeft creatieve ateliers, danslessen en vertelvoorstellingen, : 0472/71 87 23, Geertrui.Delva@skynet.be